Tocar la fibra

Producció gràfica

30/09/2020 - Lluc Massaguer

Al mercat hi ha moltíssims tipus de paper. I quan dic moltíssims, vull dir MOLTÍSSIMS. Cada fabricant té una enorme gamma de possibilitats de suports estucats, gofrats, reciclats, amb fibres llargues, curtes, mitjanes, amb acabats metal·litzats… Segur que aviat hi haurà papers fets amb fibra d’unicorn. 

Existeixen tants tipus de suports de fibra de cel·lulosa que els fabricants i distribuïdors han de diferenciar-se entre ells per poder cridar l’atenció als professionals del disseny, que al final són els seus prescriptors. 

Hi ha catàlegs preciosos. El de GF Smith em té el cor robat, però els de Fedrigoni, Gmund o Munken tampoc es queden curts, per posar alguns exemples. Fins i tot els que eren més clàssics en aquest àmbit, com Guarrocasas o Arjowiggins s’estan posant les piles.

Catàleg G.F. Smith
G.F. Smith

Cada vegada es cuida més el disseny gràfic, en aquests catàlegs, i s’imprimeixen amb més varietat de tècniques per poder mostrar la reacció del material a cada sistema d’impressió. Encunys, relleus, stampings, serigrafies, vernissos, tintes especials… Mai havia vist tanta virgueria junta en un tipus de peça com aquesta.

Tot això està molt bé, però no és fàcil aconseguir un exemplar d’aquests catàlegs, que són caríssims de produir. El desplegament de tècniques té un preu elevat i això comporta que siguin peces poc assequibles.

Els meus estudiants sempre em pregunten com poder aconseguir catàlegs de paper quan estan començant en el món del disseny, o fins i tot quan encara estan estudiant. Fa uns anys els deia que anessin a fires del sector i, amb paciència i entusiasme, visitessin cadascun dels estands de fabricants o distribuïdors de paper. Ara mateix no hi ha fires físiques i, a més, la meva tècnica ja no funciona. Ho van comprovar diversos estudiants anys enrere. Ja no és tan senzill.

Catàleg Guarrocasas
Guarrocasas

Què pots fer, si comences en el món del disseny, per poder tenir recursos per triar els papers per als teus projectes?

  • Fes-te amic de la impremta. Això sempre, per a tot. La impremta és la teva aliada. És qui més sap de producció gràfica. Si tens una bona relació amb l’impressor, avançaràs molt més, amb pas ferm i tranquil. Si transmets els dubtes tècnics que tinguis als teus industrials de capçalera, no només obtindràs bones respostes, sinó que també tindràs la millor guia en un camí complex com és el de produir una peça gràfica. Tu no tens catàlegs, però les impremtes acostumen a tenir-los quasi tots i, a més, els tenen actualitzats. Demana’ls poder veure’ls i que et guiïn.
  • La síndrome de Diògenes. Fixa’t en els impresos que t’envolten. Guarda aquella targeta que et fa vibrar, però també aquell fulletó més normalet, aquell packaging que et transmet no sé quina sensació o aquella tapa de llibre amb aquell tacte tan especial. Quan vulguis fer un projecte utilitza aquests exemples per mostrar-los a la impremta i així els ajudes a trobar el tipus de paper que estàs buscant.
  • Busca catàlegs que no ho són, però gairebé. Estigues atent a recopilatoris de mostres com el que va treure la revista Graffica en el seu especial sobre paper (em sap greu però està esgotat), la carpeta de mostres que ofereix Impresum o el que vam fer amb el Josep Amat, a Vanguard Gràfic, per les classes que impartim en diferents escoles de disseny. Encara que d’una manera molt bàsica, aquests “quasi-catàlegs” t’ajuden a fer-te una idea del gramatge, l’efecte de l’estucat, els acabats, etc.
Catàleg de paper Lluc Massaguer + Josep Amat (Vanguard Gràfic)
Lluc Massaguer + Josep Amat (Vanguard Gràfic)
  • No et rendeixis: contacta amb distribuïdors i fabricants. El no ja el tens. Per què no? De vegades el camí més curt és el millor. Escriu un email a aquelles empreses que fabriquen paper o el distribueixen. Explica’ls que ets estudiant i que t’interessen molt els seus papers. No menteixis, no diguis que ets d’un estudi súper important, o un de més petit però amb molt renom, o que ets freelance, si no ho ets. Encara que aquesta opció acostuma a ser més eficaç que la veritat, és igual, no menteixis. És molt lleig.
  • Consulta la biblioteca de les escoles de disseny. En moltes d’aquestes biblioteques hi ha un apartat amb catàlegs de paper. Si ets estudiant, pregunta a la biblioteca de la teva escola. Si ets ex estudiant, normalment pots accedir-hi, també. I si no, pregunta-ho. Al Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona tenen un apartat de catàlegs comercials on trobaràs catàlegs de paper. Pots consultar-los allà, t’apuntes les referències i així vas amb més informació a l’impressor. Assegura’t, però, que el catàleg que consultes no sigui massa antic, alguns dels papers que hi trobis podrien estar descatalogats.
Estudiants d'EINA a Vanguard Gràfic
Estudiants del Màster en Disseny Gràfic d’EINA a Vanguard Gràfic

Tenir clar sobre quin paper volem imprimir és bàsic. És una decisió que, com d’altres relacionades amb la producció (tintes, format, enquadernació…), cal prendre des del moment de la conceptualització, fins i tot abans de posar-nos davant la pantalla. 

La part tècnica té el potencial d’ajudar-nos moltíssim a transmetre el que volem.

L’elecció del paper pot ajudar-te a tocar la fibra.

* Cap fabricant ni distribuïdor de paper ha patit, en aquest article. Tampoc m’han pagat per fer-lo, així que les referències a empreses es basen en la meva pròpia experiència.