Nous reptes. Paula Terra

Entrevistes

27/04/2023 - Lluc Massaguer

La Paula Terra és emprenedora i dissenyadora. Des de Manresa lidera Köllen, l’estudi des d’on projecta mobiliari d’estil escandinau, on combina senzillesa, practicitat i estima pel material.

Köllen shelf, by Köllen
© Köllen

1/
Què et va fer formar-te en disseny de producte i, després, disseny gràfic? Com combinen ambdues subdisciplines en la teva feina actualment.

En realitat primer vaig cursar el grau de disseny a EINA, però vaig optar a formar-me en diferents disciplines i a no tancar-me en una sola menció. Vaig combinar assignatures de diferents àmbits perquè tenia interès per diverses àrees, i això em va animar a seguir una trajectòria multidisciplinària, tocant assignatures de totes les mencions (gràfic i producte principalment, però també de creació visual i interiorisme). Aquest recorregut em va permetre ampliar el conjunt d’habilitats i coneixements tècnics, i tenir una perspectiva transversal del disseny que es veu reflectida als projectes que desenvolupo.

En aquells moments no érem conscients de tot el que implicava produir i comercialitzar internacionalment un producte, però va ser un aprenentatge gegant.

Posteriorment al grau, sí que vaig decidir fer un Màster de Disseny Gràfic a la mateixa universitat per acabar d’ampliar alguns coneixements, especialment en disseny web.

Aquestes dues disciplines estan presents en el meu dia a dia de forma transversal. Tinc interès per molts àmbits del disseny, i penso que aquest perfil híbrid em permet desenvolupar projectes de tota mena i a no tancar-me en una sola disciplina. La varietat és la que m’enriqueix i m’omple, i a la vegada em permet gestionar i agafar projectes molt diferents entre ells, assumint nous reptes.

2/
Köllen va néixer com a projecte paral·lel a la universitat. Com i per què es va crear?

Sí, Köllen va néixer com a projecte universitari i ha anat evolucionant en certs aspectes.

EINA cada any ens oferia l’oportunitat de participar en fires de disseny, on podíem conceptualitzar i materialitzar els nostres productes.  Amb un grup de companys vam decidir participar, amb la sort que el producte que vam presentar va tenir molt bona acollida i posteriorment vam plantejar-nos la seva producció i comercialització. Els 3 següents anys del grau vam decidir seguir participant sota el nom de Köllen.

Köllen shelf, by Köllen
© Köllen

En aquells moments no érem conscients de tot el que implicava produir i comercialitzar internacionalment un producte, però va ser un aprenentatge gegant, i una experiència enriquidora en molts sentits.

Malauradament, el projecte es va anar apagant un cop vam acabar els estudis, però jo no el volia deixar morir. Em motivava i m’agradava el que estava fent. Amb el permís dels meus companys, vaig decidir donar-li continuïtat.

Ara s’ha consolidat professionalment, amb uns objectius definits i amb un enfocament més clar.

3/
Treballeu sovint amb micromecenatges. Us ha anat funcionament per impulsar els vostres productes?

Sí, així és. El micromecenatge és un recurs molt potent per a tots els àmbits, però especialment per emprenedors.

En el camp del disseny de producte, materialitzar una idea i posar-la en producció, requereix una inversió molt elevada, i en molts casos, això és un obstacle que impedeix fer realitat els projectes.

En el cas de Köllen, vam decidir fer una producció, i el crowdfunding ens va permetre validar el producte al mercat i al mateix temps, aconseguir finançament abans de posar en marxa la producció. Era l’opció més viable i vam decidir optar per aquesta via, deixant de banda els mètodes de finançament tradicionals.

Pixel, by Köllen
© Köllen

A través del crowdfunding vam poder tirar endavant dues sèries de producció i validar el producte tant nacionalment com internacionalment.

Com a emprenedora, puc dir que el micromecenatge és una eina molt útil. En el meu cas m’ha servit per impulsar i fer realitat els productes de Köllen; ens va permetre arribar a un gran nombre de persones que altrament no haurien conegut el projecte, i a més a més, vam rebre suport financer de mecenes que van creure amb la nostra idea i ens van voler ajudar a fer-la realitat.

El micromecenatge és una eina efectiva per validar el producte abans de llançar-lo al mercat, tot i que també és un repte molt gran i desafiant per l’esforç i dedicació que hi ha darrere.

El micromecenatge és una eina efectiva per validar el producte abans de llançar-lo al mercat, tot i que també és un repte molt gran i desafiant per l’esforç i dedicació que hi ha darrere. Abans de llançar la campanya, hi ha una fase prèvia de recaptació de mecenes, generació de continguts convincents, promoció activa de la campanya a les xarxes i altres canals, etc. Obrir una campanya no garanteix l’èxit.

De fet, tal com comenta Valentí Acconcia (assessor en crowdfunding) s’estima que el 60% de campanyes fracassen, i d’aquest 60% el 80% es queda per sota del 20% de la recaptació del seu objectiu, per això es requereix una planificació acurada i esforç constant per dur-ho a terme.

4/
En què estàs treballant, ara mateix?

Actualment tinc dos fronts professionals oberts: Paula Terra Studio i Köllen Design, i a més a més, estic col·laborant amb el fotògraf Miquel Liso, desenvolupant la gràfica i els productes d’un projecte relacionat amb la Formula 1 i Messi, que d’aquí poc veurà la llum.

Per una banda, tinc el meu estudi de disseny gràfic, web i de producte, on es desenvolupen projectes creatius de tot tipus: identitat corporativa, disseny web, modelat 3D, renderitzat, etc. i Köllen Design és la meva firma de mobiliari, enfocat exclusivament al disseny i a la producció de mobiliari sota la premissa “slow furniture”.

Loop, by Köllen
© Köllen

En aquest cas, estic treballant en la precampanya de Köllen Loop, ja que aquest 17 de maig obriré una campanya de crowdfunding a Kickstarter per validar el producte i obtenir finançament per fer realitat el projecte.

Durant la campanya, s’oferirà el producte a un preu especial de llançament pensat per les persones que els agradi el producte i el vulguin adquirir a un preu inferior del qual després es vendrà a la web. A més a més, els 5 més ràpids el podran obtenir a un cost encara més baix. També es podran fer aportacions petites per aquells mecenes que creguin amb la idea i vulguin donar suport al projecte sense necessitat d’haver d’adquirir un penjador. 

Els mecenes que creguin amb el projecte o vulguin beneficiar-se d’un preu exclusiu, es poden registrar a la newsletter de Köllen o apuntar-se directament a la pàgina de llançament a Kickstarter.

5/
Quins plans de futur tens?

Seguir gaudint del que faig i encarnar nous projectes que m’omplin i em permetin seguir creixent professionalment.

Com a emprenedora, sempre intento buscar formes de millorar i créixer professionalment. Alguns dels meus plans inclouen el llançament de nous productes o serveis, ampliar la meva presència online internacionalment i considerar la possibilitat d’expandir-me a altres mercats en un futur. Així mateix, també m’agradaria seguir creixent i tenir l’oportunitat d’ampliar l’equip, mantenint la qualitat i l’essència de les marques.

Gràcies, Paula!