Gaudir del procés i explotar la intuïció. Pink Morro

Entrevistes

06/04/2022 - Lluc Massaguer

Raúl Ramos era dissenyador i director d’art. Ara fa un temps que ha esdevingut Pink Morro, el seu alter ego, artista que desborda color a les seves obres d’art “anàrquic i punk”. Combina la creació d’obra amb l’acompanyament a persones creatives, ajudant-les a potenciar les seves capacitats artístiques, així com la formació de cursos propis de set design o de direcció d’art intuïtiva, entre d’altres. Cofundador del Festival BLANC, ha estat sempre, d’una manera o altra, en contacte amb l’àmbit del disseny, l’art i la creativitat.

© Marc Bordons

1/
Com i per què va néixer Pink Morro?

Sempre es diu que en els moments de dificultat sorgeixen oportunitats per iniciar noves idees o projectes. Ho verifico al 100%. Pink Morro va néixer d’una crisi creativa.

El 2012, quan formava part d’un estudi de disseny, el dia a dia era molt exigent.

Cocolia érem un petit estudi format per quatre persones. Jo m’encarregava de la seva direcció. Reunions amb proveïdors, clients, equip, gestió, facturació, pressupostos, visita a impremtes, molts marrons… el disseny cada cop es feia més i més petit, fins al punt de gairebé no dissenyar. No tenia temps per fer-ho. La meva parella em deia que era “el dissenyador que no dissenya”, i això em va tocar… vaig veure clar que havia de prendre una decisió.

© Marc Bordons

Pink Morro va néixer d’una crisi creativa.

Vaig reunir-me amb mi mateix i vaig començar a plantejar-me la creació d’un alter ego creatiu amb la convicció de poder experimentar, la recerca de nous llenguatges visuals i poder fer autoprojectes on el més important passava a ser el procés i no pas el resultat final.

No hi havia cap expectativa en la creació d’aquest alter ego, cap pressió, i això va enriquir el projecte personal. No hi havia cap obligació i d’aquí va sorgir la màgia. Construir un alter ego ha estat una de les millors decisions de la meva vida. Crear un imaginari propi i poder experimentar en fotografia, set design, pintura i escultura. Qui ho hagués dit anys després!

2/
Com vas viure el procés de deixar el disseny i aventurar-te en el món de l’art?

En els darrers tres anys em començava a plantejar deixar el disseny per dedicar-me plenament a la meva obra artística. Durant molts anys he estat superfeliç amb la meva tasca com a dissenyador i director d’art. Però la veritat és que no era feliç. Tenia molta queixa i patiment sobre els projectes, gestió i clients. No gaudia com abans, la màgia estava desapareixent. Em va costar fer el pas i seguir la meva intuïció. La por no em deixava llançar-me al buit.

© Marc Bordons

El 2020 va arribar la pandèmia. A nivell professional va ser un bàlsam per tornar a reunir-me amb mi mateix i fer el pas.

M’agradava la sensació que tot anava lent, no hi havia presses. Van ser moments històrics. Recordo que durant aquells mesos vaig fer un post on explicava que em considerava artista… ja estava fet, va ser un pas superimportant: Convertir-me i anomenar-me artista.

Em va costar fer el pas i seguir la meva intuïció. La por no em deixava llançar-me al buit.

Pas a pas he anat aprenent d’aquest món que desconec totalment. Canvien les regles i les maneres d’exposar la feina, però en aquesta nova etapa m’està ajudant la figura com a dissenyador gràfic, amb la qual puc conceptualitzar, planificar i comunicar millor la meva obra.

M’encanta afirmar que he passat de “Dissenyador Carent”, a nivell de motivació i emocional, a “Artista pròsper”. No hi ha sostre.

3/
De quina manera treballes? Com és el teu dia a dia a l’estudi?

Busco un equilibri entre la meva família i la feina. Et puc confirmar que treballo menys hores que abans, això sí! Soc més productiu i conscient del que faig.

© Marc Bordons

Em divideixo el dia en dos. Al matí vaig a l’estudi i pinto nova obra o projectes artístics per encàrrec. Dedico els matins a la creació artística.

Experimentar sense prejudicis mentre es gaudeix del procés i se n’explota la intuïció al màxim.

I a les tardes, des de casa meva, em dedico a la investigació i a la formació creativa, realitzant els meus programes de Mentoring Creatiu, Direcció d’art o Set design.

Puc compaginar aquestes tasques professionals amb estar a casa, així puc veure i gaudir dels petits 🙂 , cosa que abans no passava com a dissenyador gràfic, treballant de 8 a 12h diàries.

4/
En què estàs treballant ara mateix?

Tinc diversos fronts oberts. He acabat un projecte per a una marca de moda que es podrà veure el 2023. Ara no puc dir el nom, però és “pepino” 🙂 És un luxe que una marca s’interessi per la teva feina i estil, no hi ha correccions pel mig, volen l’essència de Pink Morro.

També estic preparant noves col·leccions d’obres que aviat veuran la llum. Estic experimentant noves tècniques i materials.

Ja estava fet, va ser un pas superimportant: Convertir-me i anomenar-me artista.

Acabo de crear una eina creativa que aviat es donarà a conèixer, es tracta de Jiyu.

Jiyu és una eina creativa que té l’objectiu d’ajudar a passar a l’acció i amb la qual es podran tastar noves tècniques i llenguatges visuals. Experimentar sense prejudicis mentre es gaudeix del procés i se n’explota la intuïció al màxim.

© Marc Bordons

5/
Quins plans de futur tens?

Continuar aprenent com a persona i artista, creant una obra artística molt més sòlida i reconeixible. També em fa molt feliç acompanyar altres creatius al programa de Mentoring Creatiu. No té preu veure com aquestes persones avancen i aconsegueixen els seus objectius en l’àmbit professional i personal.

Amb dues paraules et diria: Ser feliç!

Moltes gràcies, Raúl!