Dissenyar experiències musicals. Raquel G. Cabañas

Entrevistes

04/01/2023 - Lluc Massaguer

La Raquel G. Cabañas és desenvolupadora de jocs i aplicacions, compositora i dissenyadora musical que crea música adaptativa per a videojocs i música lineal per a altres mitjans. Les seves composicions han sonat en entorns com la publicitat o el cinema, a través de la Bratislava Symphony Orchestra o mitjançant un videojoc experimental de creació pròpia, entre molts d’altres.

1/
En què consisteix el disseny musical i com t’hi vas iniciar?

Quan parlem d’una composició musical, ja sigui una peça independent o com a banda sonora per a un projecte audiovisual, el més habitual és que tingui una estructura i una durada determinada. Tot i això, quan es tracta de compondre música adaptativa per a projectes interactius com videojocs, no es pot predir amb certesa com serà l’experiència de l’oient.

Per exemple, no podem anticipar quant de temps passarà un jugador en una determinada àrea, com s’enfrontarà als enemics, quanta vida li quedarà en cert moment, per quin camí anirà, etc., ja que tot això dependrà de la seva presa de decisions. Compondre per a aquest tipus de projectes implica, més que composar en el sentit clàssic de la paraula, dissenyar experiències musicals que seran úniques i personals per a cada jugador.

Un exemple gràfic que pot ajudar a entendre la diferència entre el disseny musical i la composició lineal és el disseny web. Mentre que a una imatge fixa tots els usuaris veuen exactament el mateix, en un disseny web responsive s’adapta la visualització del contingut a diferents dispositius.

De manera similar, a la composició musical lineal, tots els oients experimenten la mateixa peça de música de principi a fi, mentre que en el disseny de música per a projectes interactius, cada oient tindrà una experiència diferent en funció de les seves decisions.

Dissenyar experiències musicals que seran úniques i personals per a cada jugador.

Sobre com em vaig iniciar en aquest camp, sempre he combinat la meva feina com a programadora amb la meva passió per la composició musical. La creació de música adaptativa compagina tots dos mons, així que és una àrea on em sento com peix a l’aigua.

És molt relaxat treballar per a algú que confia plenament en el teu criteri creatiu.

Fa uns quants anys, vaig començar a investigar eines “middleware” com Wwise, especialment dissenyades per a aquest propòsit. Com que la millor manera d’aprendre és fer exemples pràctics, vaig començar fent un petit joc musical amb l’única intenció d’aprendre allò més bàsic: implementar música en un projecte fet amb Unity. Però m’ho vaig prendre tan seriosament que ha acabat publicat per a Android, iOS i fins i tot per a Nintendo Switch.

2/
Les teves “eines de treball” van des d’instruments virtuals a una orquestra simfònica. Com és treballar en extrems tan diferents?

La majoria de projectes, tret d’algunes excepcions, es beneficien clarament de l’enregistrament amb instruments i músics reals. Fins i tot en algun tema en què la majoria de pistes siguin amb instruments virtuals, afegir-ne una de sola amb un instrument real pot suposar un canvi radical en la qualitat i realisme final.

El factor humà, amb els seus matisos, emocions, i petites imperfeccions, és el que dona vida a un tema, i és molt difícil de replicar d’una altra manera, encara que els avenços en els darrers anys en instruments virtuals són impressionants.

Els avenços en els darrers anys en instruments virtuals estan sent impressionants.

Tot i això, contractar músics pot augmentar significativament el pressupost, especialment si es tracta d’una orquestra simfònica completa. Per tant, l’elecció de la instrumentació també està subjecta a les restriccions pressupostàries. Aprendre a compondre amb allò que es té disponible és una habilitat important per a qualsevol compositor o compositora.

3/
Últimament, estàs jugant amb la intel·ligència artificial. Visualitzes aplicar-la professionalment?

Definitivament, de fet ja estic fent servir algunes eines d’IA en els meus projectes actuals. Per exemple, vaig utilitzar IA per generar imatges en una demo de música adaptativa. Necessitava diversos escenaris per a un joc de temàtica cyberpunk: un carrer, l’interior d’un edifici, conduir un cotxe, i una sala d’ordinadors. Tot i que el resultat no es pot comparar amb el treball d’un artista professional, per a una demo sense pressupost ni ànim de lucre, la IA va ser la millor opció, i em va permetre enfocar el meu temps en el més important de la demo: la creació de la música.

També he utilitzat IA de processament de text per millorar alguns textos al meu lloc web i el meu currículum, i l’he fet servir intensivament en les descripcions de les cançons que venc en llibreries de música d’estoc. Proporcionant-li una breu frase i una llista de paraules clau, la IA ha generat descripcions molt millors de les que jo podria haver fet pel meu compte, cosa que podria tenir un impacte positiu en el posicionament de les meves cançons, tot i que això encara s’ha de veure.

També estic utilitzant IA per millorar la redacció d’algunes d’aquestes respostes.

I encara que en aquest cas particular no crec que fos necessari, també estic fent servir IA per millorar la redacció d’algunes d’aquestes respostes. 🙂

4/
En què estàs treballant, ara mateix?

Actualment, estic component les bandes sonores de dos petits documentals d’un director per a qui ja havia treballat anteriorment. És molt relaxat treballar per a algú que confia plenament en el teu criteri creatiu.

5/
Quins plans de futur tens?

En breu crearé algunes noves demostracions interactives on exploraré algunes de les moltes possibilitats que ofereix la música adaptativa. També prepararé algun nou tutorial sobre aquest tema per compartir els meus coneixements i experiència en el camp.

El meu objectiu final és treballar en empreses de videojocs com a compositora, dissenyadora musical, o en la implementació de la música en el joc. Tampoc no descarto la part docent en aquest camp, ja que els recursos que hi ha actualment sobre aquests temes són molt escassos, sobretot en castellà.

Moltes gràcies, Raquel!