Disseny a escala emocional. Agnès Simon

Entrevistes

19/05/2021 - Lluc Massaguer

L’Agnès Simon és llicenciada en psicologia de les organitzacions, cofundadora de Bildi, dissenyadora i docent, una combinació que li permet anar més enllà del concepte i la forma, identificant les necessitats reals dels encàrrecs, detectar-ne les debilitats i oportunitats. Aporta un enfocament emocional dels projectes i a la seva gestió. 

1
On es troben el disseny i la psicologia, si és que es poden separar?

Recordo que quan em vaig llicenciar en psicologia, en algunes ocasions, em feia certa vergonya compartir que era psicòloga, ja que algunes persones mostraven una reacció de distanciament com si estés fent alguna cosa malament, a escala analítica, com si tingués una vareta màgica i pogués veure i saber tot allò que no volien, com una radiografia psicològica al moment i sense preguntar res…

© Bildi

Amb el temps, em vaig adonar, que aquesta associació la feien algunes persones en simplificar la professió, segurament per por, i em vaig reafirmar en sentir i compartir que era psicòloga i que ho portava a dins, més enllà de si havia sigut la meva opció d’estudi universitari.

Cuidar totes les potes del projecte ajuda a fer un disseny més global, emocional i transformador.

Sempre he sigut una persona observadora amb ganes d’escoltar a l’altre i de captar les seves necessitats, d’analitzar, estirar el fil per veure què hi ha darrere les coses i d’intentar establir ponts per poder connectar parts que de vegades semblen inconnectables.

És per això que per mi disseny i psicologia estan en la mateixa mirada que tinc a l’hora d’analitzar, estudiar i desenvolupar projectes. I no només en la fase més inicial i analítica del projecte, sinó també en com es desenvolupa i comunica aquest i, en l’efecte que té sobre l’usuari.

Talent Latent - Bildi
Talent Latent – © Bildi

Per mi, disseny i psicologia estan en la mateixa mirada que tinc a l’hora d’analitzar, estudiar i desenvolupar projectes.

De vegades perdem de vista la força que tenim com a dissenyadores i com això pot ajudar, millorar i transformar la societat i el món. La mirada psicològica ens permet poder-ho fer tenint en compte el client, el projecte i l’usuari. Cuidar totes les potes del projecte ajuda a fer un disseny més global, emocional i transformador.

Talent Latent - Bildi
Talent Latent – © Bildi

M’agrada desenvolupar el disseny a escala emocional i arribar a emocionar amb els nostres projectes, no deixant a l’altre indiferent i connectant-lo amb tot de sensacions i univers que acaben superant el disseny.

2
Què aporta el teu vessant de psicòloga als projectes de disseny que desenvolupeu?

Com comentava, la psicologia està present en la meva mirada per conceptualitzar i desenvolupar projectes, així com en l’atenció per connectar amb les emocions, més enllà del resultat estètic o del concepte que pot tenir un projecte.

M’agrada mirar el projecte com si fos una entitat real, una persona, i dotar-lo de característiques per poder-lo fer més humà i proper. Així, és més fàcil definir els seus trets de personalitat, veure les seves potencialitats i com desenvolupar-les. D’aquesta manera, em resulta més proper i permet connectar-se millor amb el públic a qui es dirigeix.

Grafting Architecture - Bildi
Grafting Architecture – © Bildi

M’agrada mirar el projecte com si fos una entitat real, una persona

Crec que la mirada i anàlisi psicològica permet desenvolupar projectes més profunds i amb més caràcter, que desperten i es connecten amb les emocions de qui percep o utilitza la solució de disseny. Així, en resulten projectes més conscients i humans, projectes vius que permeten que evolucionin segons les necessitats que va desenvolupant tant el projecte com la persona.

Grafting Architecture - Bildi
Grafting Architecture – © Bildi

Crec que el vessant psicològic aporta riquesa als projectes, humanitzant-los i connectant-se de manera diferent a les persones, que no es queden indiferents, superant l’àmbit estètic, formal i racional, obrint el món emocional, de les sensacions i la introspecció, en alguns casos. 

3
Recentment heu portat Bildi Grafiks cap a una cooperativa. Com ha estat aquesta transició i què us hi ha portat?

Estem molt contents d’aquesta evolució orgànica que està fent Bildi i pensem que és un pas natural ja que feia anys que compartíem i ideàvem i, que es va materialitzar l’any passat. Ens agrada veure Bildi com un organisme viu i entendre el moment en què està i quins necessitats té, més enllà de les que podem tenir en Martí i jo, entrelligant-les amb les seves.

L’any passat Bildi va fer setze anys i sentíem que estava ja en una etapa d’adolescència, amb moltes ganes d’obrir-se, de conèixer noves realitats, de canvi i, sobretot, de relacions.

© Bildi

No cal estar a les grans ciutats per poder oferir bon disseny, per poder fer projectes innovadors.

Per nosaltres, passar a cooperativa és un canvi. Superar el passat, una obertura i un nou camí de relacions i possibilitats que d’ençà que l’estàvem ideant no ha parat de ser realitat, amb noves relacions, projectes i oportunitats, amb una mirada de sumar, de guanyar-hi tots i amb una visió més global, superant la nostra individualitat.

La intercooperació és un model en què ens sentim molt còmodes i que ens sembla una via molt rica perquè Bildi pugui créixer i desenvolupar-se en tot el seu potencial.

Kunlabi - Bildi
Kunlabi – © Bildi

Mira, junt amb aquest canvi, que no és merament alfabètic, d’incloure més lletres (de SL a SCCL), sinó que per nosaltres és filosòfic i vital, ha portat el naixement d’un nou projecte, Kunlabi. És un espai per compartir treball, creixement, aprenentatges,… l’estem anomenant coworking creatiu rural, per descriure una mica el què hi estem fent. Per mi, aquest projecte de Bildi és una mostra clara d’aquest canvi i camí que estem explorant, de superar el disseny gràfic, de connectar-nos amb altres disciplines i professionals fent projectes més globals i de créixer i relacionar-nos amb altres, intercooperant.

Kunlabi - Bildi
Kunlabi – © Bildi

L’any passat Bildi va fer setze anys i sentíem que estava ja en una etapa d’adolescència, amb moltes ganes d’obrir-se, de conèixer noves realitats, de canvi i, sobretot, de relacions.

Ens agradaria poder aportar el nostre granet de canvi a la indústria creativa i que aquest model d’estudi cooperatiu pugui ser, per molts altres professionals i estudis, una possible realitat per viure i relacionar-se amb el món des d’una altra perspectiva, amb valors molt potents associats que pensem que poden ajudar a fer una societat més rica, sostenible i transformadora.

4
En què estàs treballant, ara mateix?

Doncs estic amb molts projectes d’elaboració pròpia. Alguns estan encara en la fase d’ideació i tenen com a comú denominador la difusió, la pedagogia i l’apropament de la cultura del disseny. Nosaltres no estem a la ciutat, ni hi hem estat mai, estem en un poblet del Penedès i volem reivindicar que no cal estar a les grans ciutats per poder oferir bon disseny, per poder fer projectes innovadors.

A més a més, estem començant a presentar, comunicar i compartir el projecte de Kunlabi, treballant a nivell de la cooperativa per la incorporació de nous socis i redefinint i ressituant Bildi amb les noves necessitats i moments actuals.

Estic treballant i pensant projectes que permetin el creixement i cura personal per tal de poder viure i treballar millor.

Pel que fa a projectes de disseny gràfic estic molt contenta que la setmana passada va fer-se el llançament d’un projecte en què vam estar treballant intensament abans de la pandèmia i que s’havia quedat aturat. Es tracta d’un projecte de moda femení que posa molta consciència amb el procés d’elaboració i disseny de cada peça, realçant les dones que han intervingut per a la seva realització i, cuidant la proximitat com un dels valors troncals del projecte d’Ojos Negros.

Ojos Negros - Bildi
Ojos Negros – © Bildi

També estic emocionada que, després de l’aturada de l’any passat, el Festival de Vins d’Altura Cota pugui realitzar la seva segona edició. És un festival que se celebra al nostre poble, Mediona, i del que hem fet la seva imatge.

Crec que el vessant psicològic aporta riquesa als projectes, humanitzant-los i connectant-se de manera diferent a les persones.

 També estem treballant en la imatge i packaging d’unes cerveses artesanes, la gràfica pel BAD, la Biennal d’Art de la Diputació de Tarragona. Aquest projecte més global i cultural ens fan especial il·lusió sobretot després de l’aturada per la pandèmia.

5
Quins plans de futur tens?

Estem en un moment de molts reptes. Destacaria diferents projectes interns de projecció i difusió de la cultura del disseny en entorns no metropolitans, per una banda, la difusió i comunicació de Kunlabi i, el creixement de Bildi. D’alguns d’aquests espero que aviat en pugueu tenir notícies.

Per altra banda, crec que anirem desenvolupant altres projectes d’intercooperació amb d’altres agents del territori i del sector del disseny, que ajudaran a visualitzar i exemplificar el potencial que pot tenir també el projecte de Kunlabi.

Working Bildi
© Bildi

A escala més personal estic treballant i pensant projectes que permetin el creixement i cura personal per tal de poder viure i treballar millor.

Realment estem en un moment d’expansió, de noves relacions, d’una mirada global i de creixement que connecta amb el principi de l’entrevista i amb la meva mirada psicològica, de cura i atenció cap a mi, cap a les altres persones i cap als projectes.

Moltes gràcies, Agnès!