Trames de fil i agulla

Disseny

01/04/2021 - Lluc Massaguer

El color no és exclusiu de la impressió, ni de les tintes, ni de la pintura. Les trames tampoc.

Si entenem imprimir com a fixar una imatge a la memòria “o a l’ànim” –com consideren algunes definicions–, podem “imprimir” en infinitat de suports i mitjançant multitud de sistemes. I si ens quedem amb la separació de colors i l’ús de trames per a fer-ho, com quan imprimim en òfset, serigrafia o qualsevol dels múltiples sistemes d’impressió que existeixen, podem trobar mil processos i formalitzacions possibles.

He escollit tres projectes/artistes que treballen la “impressió” mitjançant el fil i l’agulla, creant trames, de manera poètica, en una fotografia, llibre, objecte o espai.

XXXX Swatchbook, d’Evelin Kasikov

Es tracta d’un llibre (d’artista) tècnic sobre el procés de preimpressió i d’impressió, però no ho fa de manera convencional.

Evelin Kasikov
© Evelin Kasikov

Explica la convivència de les quatre tintes del CMYK (cian, magenta, groc i negre), però simulant-ho amb fil sobre paper. Tot el procés de producció d’aquest projecte personal d’Evelin Kasikov està fet a mà. Reprodueix un procés que habitualment esdevé de pressa en un ritme completament calmat i artesanal.

El resultat és un preciós manual de producció gràfica on els fils juguen entre ells, mitjançant les trames, i ens fan veure infinitat de colors i textures.

Gabriel Dawe

Aquest artista visual envaeix l’espai i els objectes amb llargues línies de colors fetes amb fils. Crea efectes visuals de petit i gran format, mitjanant trames regulars i formes geomètriques, que sovint semblen fetes des d’un programa de simulació 3D.

Gabriel Dawe
© Gabriel Dawe

Aconsegueix uns resultats fins i que activen la sensibilitat de qui els està observant.

Victoria Villasana

Aquesta artista tèxtil mexicana intervé sobre retrats fotogràfics, aportant-los color i, sovint, una mirada diferent del personatge retratat.

© Victoria Villasana
Victoria Villasana

Els fils de color redirigeixen la interpretació que fem de figures conegudes internacionalment, com Nina Simone, Katherine Johnson o David Bowie, persones anònimes que han viscut o viuen en condicions desafavorides, o més properes com el pare de l’artista.

Amb la seva obra crea homenatges, sovint des d’una mirada activista, imprimint amb fil de color sobre imatges en blanc i negre.