Poder llegir entre línies

Disseny

02/09/2021 - Lluc Massaguer

La interacció amb la persona usuària no és exclusiva de l’àmbit digital (ho vam veure ja en packaging, concretament en etiquetes d’ampolles). En aquest cas, els exemples són a partir de l’ús de tintes fluorescents, aquelles que es tornen visibles davant la llum negra.

Aquest tipus de tinta, que s’acostuma a aplicar mitjançant serigrafia, és molt habitual en l’àmbit de la seguretat, en bitllets o entrades de concerts (quan es venien ja impreses), per exemple, per evitar, o dificultar-ne, la falsificació.

Under the skin - Ed & James Harrison
© Ed & James Harrison

Com sempre, però, es pot variar el seu ús i convertir-lo en un valor afegit al disseny, un element que aporti, en aquest cas, una invitació a la interacció per part de qui té l’imprès davant.

Els tres exemples que venen a continuació juguen amb una informació que aparentment està oculta i que, a partir de la interacció de la persona usuària, es fa visible. La peça cobra un sentit diferent quan podem llegir-hi entre línies.

Diàlegs amagats – Studio Berg

La història d’aquest còmic de Warren Ellis, Matt “D’Israeli” Brooker & BERG, canvia segons la lectura que se’n faci. Una primera llegida, a llum de dia, o bé una segona mitjançant llum negra.

SVK - Warren Ellis, Matt "D'Israeli" Brooker & BERG
© Warren Ellis, Matt “D’Israeli” Brooker & BERG

Under the skin – Ed & James Harrison

Es tracta d’una campanya per visibilitzar aquells animals que estan en greu perill d’extinció. Ed i James Harrison apliquen la tinta fluorescent sobre diverses il·lustracions per mostrar-nos el futur de la fauna si, com a societat, no fem res per a protegir-la.

El projecte Under the skin segueix amb l’objectiu de posar llum a l’extinció d’animals en risc i encara s’hi pot col·laborar.

Under the skin - Ed & James Harrison
© Ed & James Harrison

El record o il·lusió de qui no hi és però hi segueix sent – Mathilde Domecq

La il·lustradora Mathilde Domecq mostra aquelles persones, animals o situacions, que encara o ja no podem veure, però que són en el nostre record o en la nostra ment.

La mort, el record, la il·lusió o els somnis són el fil conductor d’unes il·lustracions que tenen personatges amagats.

Mathilde Domecq
© Mathilde Domecq
Mathilde Domecq
© Mathilde Domecq