la màcula

Producció gràfica / Producción gráfica / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Artesans / Artesanos

[CAT]

Crec que això meu no és nostàlgia. És respecte per la feina ben feta, delicada i slow, i la passió que transmet veure treballar algú que ho fa amb les mans, amb una tècnica del tot millorada des que va entrar com a aprenent al taller. Mans curtides i ulls que saben sempre on han de mirar per no enganxar-se un dit.

D’una manera semblant ho veu Tadd Myers, amb el seu projecte fotogràfic American Craftsman.

De fet, l’artesania forma part històrica dels inicis del disseny tal com l’entenem ara.

Durant molts anys, l’artesania no va formar part del discurs de disseny, en part, per l’impuls que es va desenvolupar al llarg del s.XX d’associar disseny gràfic amb màquines, l’eficàcia i la producció massiva, i també la solució de problemes. Les reavaluacions recents del valor de l’ornamentació, la complexitat i el coneixement tàcit del disseny gràfic, en combinació amb una popularització més estesa del DoItYourself, han reorientat l’atenció que es focalitza al procés de realització manual d’un mode que, per a molts dissenyadors, resulta enfortidor pel projecte.

La seriació nascuda dels avenços tecnològics en preimpressió, impressió, fabricació de paper, entre d’altres, va deixar de banda l’artesania, col·locant-la com a una producció minoritària i habitualment associada a la producció folklòrica i popular.

Tot i així, actualment, l’artesania ha tornat a formar part de la disciplina del dissenyador tant en la part creativa del projecte (aportant significat i generant un territori molt ric), tornant a incloure-hi l’empremta de la mà (ús de premses artesanals, allò fet a mà, la cal·ligrafia,…) de manera reinterpretada.

Aquí va el meu homenatge als artesans, doncs!

Vist a Designworklife

[CAST]

Creo que lo mío no es nostalgia. Es respeto por el trabajo bien hecho, delicado y slow, y la pasión que transmite ver trabajar a alguien que lo hace con las manos, con una técnica completamente mejorada desde que entró como aprendiz en el taller. Manos curtidas y ojos que saben siempre donde deben mirar para no engancharse un dedo.

De una manera similar lo ve Tadd Myers, con su proyecto fotográfico American Craftsman .

De hecho, la artesanía forma parte histórica de los inicios del diseño tal como la entendemos ahora.

Durante muchos años, la artesanía no formó parte del discurso de diseño, en parte, por el impulso que se desarrolló a lo largo del siglo XX de asociar diseño gráfico con máquinas, la eficacia y la producción masiva, y también la solución de problemas. Las reevaluaciones recientes del valor de la ornamentación, la complejidad y el conocimiento tácito del diseño gráfico, en combinación con una popularización más extendida del DoItYourself, han reorientado la atención que se focaliza en el proceso de realización manual de un modo que, para muchos diseñadores, resulta fortalecedor para su proyecto.

La seriación nacida de los avances tecnológicos en preimpresión, impresión, fabricación de papel, entre otros, dejó de lado la artesanía, colocándola como una producción minoritaria y habitualmente asociada a la producción folclórica y popular.

Sin embargo, actualmente, la artesanía ha vuelto a formar parte de la disciplina del diseñador tanto en la parte creativa del proyecto (aportando significado y generando un territorio muy rico), volviendo a incluir la huella de la mano (uso de prensas artesanales, lo hecho a mano, la caligrafía,…) de manera reinterpretada.

Aquí mi homenaje a los artesanos.

Visto en Designworklife

Posted under: DIY, General, Visions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>